Carolina Reaper mash 100 ml

Chilli mash z nejpálivějších chilli papriček Carolina Reaper.

Použitá odrůda: Carolina Reaper
Max. naměřená síla odrůdy v historii: 2 200 000 SHU
Obsah čerstvé papričky ve výrobku: 86 %
Obsah: 100 ml
Původ: Taiwan
naturalvegan  

 

Položka byla vyprodána…
Vyprodáno
Kód: 702
153 Kč 133,04 Kč bez DPH
Kategorie: Omáčky
Položka byla vyprodána…

Carolina Reaper

Rozpalte to s rekordmanem

Ano, je to ona! S pálivostí dosahující až 2 200 000 SHU je od roku 2013 zapsaná v Guinessově knize rekordů. Její pojídání je lákadlem pro vyznavače extrémů, a i v menším množství je výzvou pro otrlé a zkušené milovníky chilli.

Zralé papričky mají červenou barvu, zvrásněný povrch s mnoha výrůstky a delší ostrou špičku (ocásek). Plody jsou okolo 4 cm široké a 3 cm dlouhé. Carolina Reaper je hybridní chilli paprička druhu Capsicum chinense (paprika čínská). Vypěstovaná byla ve městě Rock Hill v Jižní Karolíně křížením papriček Bhut Jolokia a červeného Habanera. Příběh jejího vzniku rozhodně stojí za zmínku.

Léčivý pomocník s nečekaným výsledkem

Papričku vypěstoval v roce 2012 Ed Currie. Zatímco ostatní přední pěstitelé chilli z celého světa mezi sebou soutěžili o vypěstování nejpálivější papričky vůbec, Currieho zájem v pěstování a kultivaci chilli se ubíral zcela jiným směrem. 

Jeho rodinu po mnoho generací sužovala rakovina a srdeční choroby. Currie přišel na to, že populace a regiony, které chilli přidávají takřka do každého jídla a v jeho užívání mají dlouholetou tradici, vykazují zároveň nejnižší výskyt zmíněných dvou chorob. Od té doby začal chilli papričky pěstovat. 

V průběhu let také zjistil, že onkologičtí pacienti během chemoterapie ztrácí smysl pro vnímání jakékoliv chutě, kromě sladké. Chilli papričky se v tomto případě ukázaly jako skvělý způsob, jak jídlu dodat novou chuť a příjemnou hřejivost. Currie se proto snažil vypěstovat papričky se sladkou chutí a větší pálivostí. Výsledkem bylo neúmyslné vypěstování nejpálivější (avšak sladké) chilli papričky na světě. Její původní technický název byl "HP22B".

Jak chutná pálivé peklo?

Ne nadarmo dostala tato paprička přívlastek "reaper" (v překladu smrtka).  Pálí opravdu pekelně. Díky delšímu chuťovému dozvuku si nicméně vychutnáte nejen její spalující žár, ale i překvapivou sladkost. Pod extrémní pálivostí se totiž skrývá plná sladká chuť s příjemnými podtóny čokolády, třešní a skořice. 

Jakmile jednou překonáte hořící pocit v ústech a v obličeji, kapsaicin v chilli začne naopak působit jako tlumič bolesti a příval vyplavených endorfinů na sebe nenechá dlouho čekat. Chilli peklo je tak vlastně plné radosti.

Hodí se pro dochucení všech jídel, kterým chcete propůjčit spalující pálivost a zároveň podtrhnout chuť ostatních ingrediencí. Tradičně se používá pro přípravu mexických a asijských pokrmů a omáček, masových jídel, polévek, salsy, luštěninových pokrmů apod.

Pokud se těšíte na svou první zkušenost s Carolina Reaper chilli, doporučujeme zprvu dávkovat opatrně a v opravu malém množství. Její extrémní pálení neutlumíte ani mlékem či jogurtem.

Papričky Carolina Reaper pro nás pěstují a vyrábí v Tchaj-wanu, odkud si je necháváme přímo dovážet. Kvalita a čerstvost je u nás prioritou. Díky tomu si u našich papriček vychutnáte nejen jejich hřejivost, ale také jedinečné sladké a ovocné chuťové tóny.


Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 26 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.